onsdag 21 januari 2009

Nästa person till drabbning; Alexander Schulman

Carl Magnus Alexander ”Alex” Schulman.

Det finns massvis med saker att säga om Schulman, men med tanke på denna bloggens karaktär ska vi nog rikta in oss på dennes bloggande.

I januari 2006 började Alexander sin blogg. Bloggen blev ganska fort känd och Schulman fick publicera den på Aftonbladets hemsida. För övrigt har Schulman även en inne- och utelista på Aftonbladet där han beskriver vad som är okej och inte okej i dagens läge. Mycket viktig läsning. Den tidigare bloggen handlade om både Schulmans eget liv, men det fanns även inlägg av den fantastiska, kritiska sorten.

Den första oktober 2007, las blogginlägget Tack för mig upp.
I inlägget skriver Schulman om hur hans blogg utvecklats från en sorts dagbok till ett forum för hat och mobbning, eller som han själv kallar det: ”Bloggen har blivit ett monster och jag orkar inte ta hand om det längre” samt ”Bloggkaraktären Alex Schulman har gjort sig skyldig till saker som jag själv finner motbjudande”. Schulman ser tillbaka på hur hans ”publik” törstat efter hat och elakheter och sett hans dagboksinlägg som färdsträcka till de riktigt saftiga inläggen. Jag kan kanske förstå Schulman här. Ingen gillar att bli älskad av hatare och hatad av älskare. Schulman sa alltså ifrån sig sin post som bloggare hos Aftonbladet.

Gratulationer Schulman, till detta starka initiativ. Tyvärr kom den gamla dubbelmoralen krypande, som den ju brukar göra. Schulman startar sidan 1000apor.se, mobbningens centrum.
Då Schulman är ansvarig utgivare för sidan, är han alltså ansvarig för att se till att allting som publiceras är OK.

Här kommer ett gäng exempel på vad Schulman tydligen ansett vara helt okej:
Kattägare är dumma i huvudet
Dö i barnsäng
Det är inte porr

1000apor är däremot inte kallat ett forum för hat och mobbning ännu av bröderna Schulman utan det är "Sveriges största humorsajt". Alexander har på så sätt lärt sig av vad publiken vill läsa och samlade detta under en "humorsajt" istället. Mycket stor skillnad mellan bloggen och denna "humorsajt", denna sajt består mestadels av just nätmobbning och hatspridande istället för att beblanda vanligt hushållssnack emellan elakheterna. På så sätt så skiljer de två sidorna sig åt.

Alexander Schulman verkar även ha problem med minnet. Eller spriten, det får du avgöra själv. Hursomhelst. I blogginlägget Sanningen bakom Schyffert-bråket beskriver Schulman hur hans fejkade mediastrid med Henrik Schyffert började och slutade.

En snabb sammanfattning:
På en fest i slutet av sommaren 2007 träffas Henrik Schyffert och Alexander Schulman. Efter lite sprit pratar de båda, och kommer överens om att låtsas mobba varandra i media. Grabbarna skiljs åt och en ny dag gryr. Alex drack tydligen lite för mycket, och har inget minne av samtalet. Någon vecka senare attackerar Schyffert Schulman i en intervju med orden: ”Alex Schulman har inte gjort läxan, Alex Schulman är en idiot, Alex Schulman kan ingenting.”

Alex blir förbannad och kriget är ett faktum. Efter ett års öppen media-strid agerar Gry Forsell och Adam Alsing fredsmäklare åt de två kombattanterna.
Schyffert – ”Men Alex, minns du inte vårt samtal? Vi kom ju överens om det här. Var du så full att du inte minns det?”
Alex inser sitt misstag och skäms sönder samtidigt som han blir utskrattad i live-radio.
Fantastiskt korkat. Vi får hoppas att den lilla pojken lärt sig ta det lugnt med spriten.

För att avsluta måste jag än en gång belysa Schulmans ”geni”.
I artikeln Alex Schulman bloggade bort pengarna beskrivs hur den stackars Schulman lagt ut sitt kreditkortsnummer på sin blogg. En utav Sveriges mest lästa bloggar. Schulman blev bestulen på tusentals kronor, då numret låg på bloggen i en timme innan det togs bort. Denna incident kan bara betyda två saker:

1. Schulman hade tappat sin plats i rampljuset, och behövde någon sorts knuff i rätt riktning igen.

2. Schulman är en idiot.

Än en gång är valet erat, även om jag tror jag vet vilket jag skulle satsa på.

1 kommentar: